Target 2; vervolg.

Ik vond ergens op het internet een verwijzing naar de volgende beschrijving [1] van Target II, die ik aan een vriendje lezen liet. Die had geen idee wat daar stond en ik zal daarom proberen het Target systeem in normale spreektaal uit te leggen. Wanneer iemand het verder zou kunnen verduidelijken hoor ik het graag. Er stond dit:
TARGET 2 (Trans-European Automated Real-time Gross Settlement Express Transfer System) ist die zweite Generation des Zahlungsverkehrssystems TARGET. Es ist seit 19. November 2007 das gemeinsame Echtzeit-Brutto-Clearingsystem (RTGS) des Eurosystems (ESZB). Die technische Infrastruktur der Individualzahlungsverkehrssysteme der Notenbanken der Eurozone (die Zentralbanken der Mitgliedsstaaten, die den Euro eingeführt haben) und der Europäischen Zentralbank sind damit seit dem 19. Mai 2008 zusammengeführt worden. Brutto-Clearingsysteme dienen dem täglichen Transfer von Geldern zwischen den angeschlossenen Banken. „Brutto“ bedeutet in diesem Zusammenhang, dass jede einzelne Zahlung aus dem Zentralbankguthaben der auftraggebenden Bank ausgeführt wird.
Ik maak daar dit van:
Target 2, het Trans-Europees verrekening systeem is de tweede generatie van het Europese betaling systeem Target. Sinds 19 Mei 2008 is dit het gemeenschappelijke clearing systeem voor betalingen (RTGS) van de euro zone. De technische infrastructuren voor het individuele betalingsverkeer van de centrale banken van landen in de Eurozone worden daardoor gekoppeld aan het systeem van de ECB en alle betalingen binnen de eurozone zijn sinds 19 Mei 2008 in één systeem ondergebracht. Individuele betalingen worden als het ware op nationaal niveau gesaldeerd. Je zou het ook zo kunnen uitdrukken dat iedere verrichte betaling door een nationale bank van zijn saldo bij de ECB wordt afgeboekt en dat iedere ontvangen betaling wordt bijgeboekt. Het resultaat zijn dan vorderingen en schulden die de nationale systemen aanhouden bij de ECB. De schulden die de zwakke landen hebben als gevolg van dit clearingsysteem overtreffen in omvang verre de schulden die het gevolg zijn van de staatsleningen van de betrokken landen. Het systeem werkt automatisch en ogenblikkelijk. Behalve voor het verrichten van de individuele betaling komt er geen menselijk ingrijpen aan te pas.
Dit staat er ongeveer, dacht ik, maar wat het precies betekent weet ik nog steeds niet.
[1] Die Target-Falle: Gefahren für unser Geld und unsere Kinder von Hans-Werner Sinn von Carl Hanser Verlag GmbH & CO. KG (Gebundene Ausgabe – 8. Oktober 2012)

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.