Die malle Pietendiscussie.

Het gesprek zou gaan over Han Entzinger ’s bewogen carrière als hoogleraar migratie- en integratiestudies en als adviseur van opeenvolgende kabinetten. Zijn carrière begon in een periode waarin Turkse en Marokkaanse gastarbeiders hier nog met open armen werden ontvangen – of in elk geval met open armen werden getolereerd.
En nu na ruim veertig jaar, eindigde zijn carrière in een tijdperk waarin ‘buitenlanders’ door een deel van de Nederlandse bevolking openlijk werden geminacht of zelfs ronduit gehaat.. Het gesprek ging over een ‘paradigma-wisseling’ dus, waarbij hij zelf vaak een minderheidsstandpunt had ingenomen, en daarmee nogal eens beroering had gewekt.

Toen viel in zijn Rotterdamse appartement, gesitueerd in een modern flatgebouw, pal naast Hotel New York, dat Z-woord, waar half Nederland de weken ervoor de mond zo vol van had gehad. Voor Entzinger vormde die hele Zwarte Pieten-discussie het zoveelste bewijs dat ‘deze regering wel heel slapjes uit de hoek komt als het gaat om het integratiedebat.’ Neem nu premier Rutte, die de controverse rondom het kinderfeest afdeed met de woorden: ‘Zwarte Piet, de naam zegt het al, die is zwart’.
‘Of minister Asscher, die nadat een commissie van de Verenigde Naties had opgeroepen tot een nationaal debat over de Pieten-kwestie, verklaarde dat hij daarin geen enkele rol zag weggelegd voor de Nederlandse regering’.
Twee  verstandige reacties, vond ik zelf.
‘Rutte en Asscher duiken,’ zei Entzinger. ‘Ze hadden meer leiderschap moeten tonen. Zeker nu autochtone Nederlanders zo fel reageren. Wist je dat de VN-commissie is bedolven onder de bedreigingen? Daar waren die mensen nogal geschokt over. Het kabinet had juist wel de regie moeten nemen[2] .
Je moet dan in de touwen hangen om te voorkomen dat de boot omslaat. Racisme is in elk land latent aanwezig. Het is aan politici om daar tegenwicht aan te bieden. En op dit moment zijn in Nederland politici aan de macht die dat onvoldoende doen. Ze hadden begrip moeten tonen voor de gevoeligheden die Zwarte Piet oproept bij mensen van Afrikaanse of Caraïbische afkomst, maar óók voor de mensen die het gevoel hebben dat hun een feest wordt afgepakt.’

Het lijkt me duidelijk dat iemand als Entzinger een gevaar is voor de rust in de Nederlandse samenleving en dat de krant er heel onverstandig aan gedaan heeft de man te interviewen. Door iemand met een academische standing over dit onderwerp dezelfde soort onzin te laten vertellen al Quinsy Gario of Jørgen Raymann maak je er een item van en dat zou het niet horen te zijn

[1] De enige zinnige reactie op een vanuit het buitenland aangezwengelde onzin discussie.
[2] Bedreigingen met geweld zijn inderdaad niet tolerabel Die felle reacties zijn overigens alleen verklaarbaar doordat de Pietendiscussie door de pers zo serieus werd genomen. Als men die hele discussie had weggelachen was er niks gebeurd.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, onzin. Bookmark de permalink .