Bram Asscher in Den Haag.

Het ministerie van minister Asscher staat niet bekend als het meest bekwame in den Haag. Hij zelf heeft het als wethouder in Amsterdam zeker niet slecht gedaan, al kreeg hij in die functie de desorganisatie van de Amsterdamse financiën op zijn bordje. Als minister doet hij het minder, tenminste voor zover het om de wetgeving van zijn departement gaat.
De Wet werk en zekerheid, die ook wel flexwet wordt genoemd, is daar een goed voorbeeld van. Die wet is vorig jaar juli ingevoerd en leidde meteen tot grote problemen. Die klunzen op Sociale Zaken hadden die wet zo in elkaar gezet dat seizoenarbeiders na drie tijdelijke contracten een vaste baan moest worden aangeboden, met als gevolg dat ze nu al snel helemaal geen werk meer kregen. Een werkgever die maar voor drie maanden iemand nodig heeft kan zich als regel geen jaarloon veroorloven. Ook mocht iemand niet in dienst worden genomen als hij minder dan zes maanden eerder bij dezelfde werkgever zijn arbeidsverhouding beëindigd had. In April van dit jaar heeft Asscher de ergste fouten van zijn ondergeschikten gerepareerd, maar het doel van de wet om voor meer vaste banen te zorgen is niet bereikt. Het zijn er eerder minder dan vroeger.
Nu komt dat denk ik ook doordat een aantal werkgevers van de crisis gebruik gemaakt hebben om werknemers te ontslaan waar ze eigenlijk al veel langer geen werk meer voor hadden, maar die ze uit sociale overwegingen, of om vrede te houden met de vakbonden, eerder niet wilden ontslaan. Die overbodige werknemers zijn na de crisis niet opnieuw in dienst genomen en dat proces vertekent het beeld wel wat. Maar Asscher maakt door het een en ander geen erg goed beurt. Hij had dat ministerie nooit uit moeten zoeken. Als vicepremier dacht hij waarschijnlijk dat hij geen al te zwaar ministerie moest kiezen, maar een slecht ministerie is altijd zwaarder dan je denkt.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek, recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.