Wat weinig to the point.

In Buitenhof zagen we vandaag een commissaris van de koning van Groningen, die vond dat de NAM geen rol hoort te spelen bij het vast stellen van de schadevergoedingen aan Groningse burgers. Begrijpelijk dat hij ons daar graag over wilde toespreken, nu het onderwerp van de week in de Kamer op de agenda staat, maar van mij had het niet langer dan vijf minuten hoeven te duren.
Wat hij te zeggen had over Zuid Limburg klopte bovendien niet. In de eerste plaats zijn de Limburgers indertijd extreem goed behandeld na de mijnsluitingen. Daar heb ik in Limburg nooit klachten over gehoord. Bovendien was de mijnschade niet iets uit de zeventiger jaren, maar iets wat al een eeuw langer aan de gang was. Het ging dus vooral om het verdwijnen van werkgelegenheid na de mijnsluitingen en daar is onnodig en onverantwoord veel geld in gestoken door het kabinet Den Uijl.
Marcia Luyten komt zelf geloof ik uit die streek, maar de sluiting is van vóór haar tijd. Echt verdiept in het onderwerp had ze zich geloof ik niet.
Het tweede onderwerp was de Henk Schoo lezing van minister Schippers, waarvoor een Turkse Nederlander Zihni Özdil, een Leidse hoogleraar rechtsfilosofie, Paul Cliteur en een ultra linkse socialist, Merijn Oudenampsen, waren uitgenodigd. Het ging over het onderwerp van The Open Society and its Enemies van Popper, over de paradox dat onbeperkte tolerantie leidt tot het verdwijnen van tolerantie en onbeperkte vrijheid tot totalitarisme.
Een uitgekauwd onderwerp dus, waar naar mijn mening Paul Cliteur Popper wel wat duidelijker had kunnen citeren en waarbij de supersocialist zich ontpopte als een gevaarlijke medeburger. Hij verdedigde het onhoudbare standpunt dat vrijheid onbeperkt moet zijn en dat we de aanslagen van islamisten horen te beantwoorden met het toekeren van de andere wang.
De enige die me eigenlijk wel beviel was de Turkse Nederlander Zihni Özdil, die de jihadistisch aanslagen onduldbaar vond maar er op wees dat ze gefinancierd werden vanuit Saoedie Arabië en de Golfstaten en dat dit aspect in de Schoo-lezing wat onderbelicht bleef. Ik denk dat het kabinet minister Schippers had opgedragen de olievrienden niet tegen de schenen te stoppen, maar Özdil wees er terecht op dat ze daar een gat liet vallen.
Özdil vond ook wel dat het onzinnig was om Wilders te vergelijken met de jihadisten en dat het vertrek naar Syrië van een paar honderd jihadisten uit Nederland veel interessanter was dan het feit dat een miljoen Nederlandse moslims hier bleven.
Toen had Luijten aan de orde horen te stellen, waarom we zo weinig Nederlandse moslims hebben horen protesteren tegen dat vertrek naar Syrië van hun jongeren. Ik had wel willen weten of angst voor de gewelddadige jongeren bij hen op de achtergrond speelde of dat ze inderdaad de strijd van Isis tegen Assad steunden.
Paul Scheffer had het over feitenvrije politiek en de rol van de sociale media. Met die rol had hij weinig op. De sociale media hechten niet aan de waarheid, doen geen degelijk onderzoek en gaan uitsluitend voor de emoties. Hij memoreerde het verhaal van Cameron en het dode varken en wees erop dat dit de hele wereld over was gegaan, terwijl het bewijsbaar niet waar was. De sociale media ondermijnden de reguliere media en zorgden er voor dat het waarheidsgehalte van het nieuws steeds verder weg zakte.
De laatste gast was Maajid Nawaz, een Arabier die vijf jaar vast heeft gezeten in Egypte. Hij hoort bij de moslim organisatie Hizb ut-Tahrir en is een groot voorstander van de integratie van de islam in Europa. Ook daar liet Marcia Luyten het afweten. Het lijkt onweerspreekbaar dat we van niet geïntegreerde moslims af moeten in Europa en hoe sneller hoe beter. Maar dat onderwerp vermeed Luyten, zoals ze dat wel vaker doet met onderwerpen die een politiek niet correcte kant hebben. Dat is jammer want integratie van de nieuwe Nederlanders gaat alleen slagen als we de ongeïntegreerden het land kunnen uitzetten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten, Nederland, wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.