Acht jaar Obama.

Als Netanyahu en Obama de twee kandidaten zouden kunnen zijn in de volgende Amerikaanse president verkiezing dan zou Netanyahu die verkiezing winnen. Obama is de Amerikanen erg tegen gevallen, niet alleen de Republikeinse meerderheid maar ook zijn eigen Democraten.
Hij heeft de Amerikanen opgescheept met een Europees soort National Health Service, waarvan de kosten door het plafond heen gaan, zonder het echte probleem aan te pakken dat de Amerikaanse gezondheidszorg duur en ontoegankelijk maakt, het probleem van de medische aansprakelijkheid. Hij heeft de atoombewapening van Iran op termijn gelegitimeerd en de chaos in het Midden Oosten uit de hand laten lopen.
Hij wordt er door rechts radicalen van verdacht om in het geheim moslim te zijn. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit waar is, maar hij is de zoon van een Afrikaanse moslim en zijn moeder was in Indonesië met een lokale moslim getrouwd. Hij staat duidelijk met veel meer sympathie tegenover deze zelfverklaarde vijanden van zijn land dan iedere Amerikaanse president die hem vóórging.
Het opmerkelijke is dat zijn afgenomen populariteit in eigen land niet gecompenseerd wordt door een toegenomen populariteit in het kamp van de moslims. Ik denk eigenlijk dat iedereen blij zal zijn als hij straks verdwenen is en iedereen weer weet waar hij aan toe is met de president van de Verenigde Staten.
Hoe komt dat nu? De man had zo op het eerste gezicht alle eigenschappen om een succesvolle president te worden. Hij is zwart en Amerika was toe aan een eerste zwarte president. Hij is cum laude afgestudeerd aan Harvard Law School en daar president geweest van de Law Society. Dat is een hele hoge kwalificatie. Hij heeft een aardige en knappe vrouw en twee leuke kinderen. Hij was Senator van de VS voor Illinois en had daar een reputatie als een sociaal bewogen man, die zich in Chicago volop heeft ingespannen voor de minder bedeelden in de samenleving. Eigenlijk was aan alle voorwaarden vooraf voldaan voor een succesvol presidentschap en toch is het niets geworden. Jammer, jammer.
Een belangrijke reden was, denk ik, dat hij veel te vroeg in zijn carrière president is geworden. Hij miste het netwerk en de politieke ervaring. Hij is president geworden buiten de leiding van zijn partij om, door zich via het internet rechtstreeks tot de kiezers te wenden. Dat heeft hem in het apparaat veel steun gekost. Maar aan de basis ligt toch een onbegrip voor hoe de hazen lopen in Amerika en de arrogantie om te menen dat je in je eentje de wereld naar je hand zou kunnen zetten. Aan de basis ligt met andere woorden een grote inschattingsfout en het is, geloof ik, maar goed dat Obama in zijn regeerperiode nooit wezenlijk op de proef gesteld is. Dat gebrek aan gevoel voor verhoudingen had de wereld nog veel grotere ongelukken kunnen bezorgen dan nu het geval is. Maar laten we voorzichtig zijn met dat gevoel van opluchting, want het is nog geen 20 januari 2017.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, politiek. Bookmark de permalink .