Einde Rutte I.

Mark Rutte werd tot zijn zichtbare verbijstering halverwege zijn eerste regeerperiode door Wilders onderuit gehaald. Tot nu toe is er niemand die voor die gang van zaken met een redelijke verklaring is gekomen. Met name ook de twee hoofdrolspelers Rutte en Wilders niet.
Na de formatie van het gedoogkabinet leek er tussen Wilders, Verhagen en Rutte een redelijk hecht teamverband te zijn gegroeid. Klink en al die andere Tilburgers hielden zich voorshands gedeisd en de dissidenten in de CDA fractie bewaarden de fractiediscipline. De VVD had zo te zien niet zo veel moeite met het Wildersprogramma en over en weer werd er tussen de partijen die regeerden en gedoogden geslikt waar dat nodig was.
Waarom dat opeens afgelopen was en of Rutte zich terecht door Wilders gepakt voelde, of dat er iets gebeurd is waar we niet over zijn ingelicht, dat is de vraag. En wat mij ook wel bezig houdt is dat achteraf niemand meer in die vraag geïnteresseerd lijkt te zijn. De media riepen en masse dat ze het altijd wel gezegd hadden en hetzelfde gold voor de minderheid van het CDA die de gedoogconstructie nooit had gewild.
Maar Wilders is toch geen domme man en die moet ook van te voren wel hebben gezien dat deze move betekende dat hij zich daarmee voorgoed buiten het centrum van de macht plaatste. Ook mensen die alleen maar wilden ‘tegenstemmen’ stapten nu een tijdlang over naar de Socialistische Partij en de PVV verloor tegelijk met haar aanwezigheid in de buurt van de macht, veel van haar aantrekkelijkheid voor de media.
Daar moet dus wel een hele goede reden voor geweest zijn en ik ben nog steeds benieuwd welke dat nu was.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, politiek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Einde Rutte I.

  1. Volgens mij was dat de kwestie van alweer geld naar Griekenland. Waarbij Wilders zei: Daarvoor heb ik van mijn kiezers geen mandaat gekregen. En dus wilde hij niet langer “deelnemen” aan het gedoogkabinet.
    Wilders was daarmee de enige die in de financiële crisis zijn rug recht hield, daarmee een betrouwbare en voorspelbare politicus is gebleven en daarmee zijn geloofwaardigheid behield. Politiek gezien heeft deze move hem veel aanhang gekost, maar misschien zou het blijven steunen van dat kabinet hem nog veel meer aanhang hebben gekost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s