Zwarte Pieten gezeur.

In de meeste gemeenten in Nederland blijven de pieten zwart tijdens de intocht van Sinterklaas. Het Algemeen Dagblad heeft een peiling gehouden, waaraan 262 van de 393 Nederlandse gemeenten hebben meegedaan. In maar zestien ervan krijgen Pieten een andere kleur. 21 Hadden nog geen besluit genomen of er überhaupt  Pieten zouden meedoen  aan de intocht. In de rest verandert er weinig of niets. Zij zeiden dat de discussie niet speelde of vonden het onzin om Zwarte Piet in verband te brengen met racisme. 

Dat vind ik een verademing. Aan de berichten in de media te zien leek het of Nederland gek geworden was. Naar aanleiding van een berisping van een onderwijskracht aan de universiteit van Kingston ( of all places ) en een opstand van een Nederlandse kunstenaar Quinsy Gario ontstond er groot rumoer en leek het even of alleen premier Rutte zijn kalmte bewaard had. Zwarte Piet is zwart, had hij gezegd, dat is nu eenmaal zo. En dat lijkt me eerlijk gezegd de enige manier waarop een normaal mens hier op kan reageren. Als kinderen met een negroïde uiterlijk niet trots zijn op hun gelijkenis met Zwarte Piet heeft er kennelijk wat ontbroken aan hun opvoeding. Hier is een handvol mensen in staat geweest om alle media de boom in te krijgen over een onderwerp waar benign neglect op zijn plaats geweest was.

Voor en tegenstanders maken melding van bedreigingen en vooral in Amsterdam doet men net of het echt een onderwerp is. Ik wist niet dat er een aparte intocht was bij de Amsterdamse politie, maar dat is dus zo en de Hoofdcommissaris heeft daarbij een zwarte Zwarte Piet afgeschaft, de ziel.

De officiële intocht doet het nog idioter: daar zijn de helft van de Pieten zwart en heeft de andere helft een ander kleurtje. Wie heeft daar nu wat aan? Het is duidelijk dat het hier een non problem betreft en dat mensen  daarom niet reageren zoals ze dat spontaan zouden doen, maar zoals ze menen dat het van ze verwacht wordt. Ik las ook dat de politie weigert aangiften van bedreigingen  op te nemen voor zover die afkomstig zijn van Zwarte Pieten voorstanders, maar weer wel als ze afkomen van tegenstanders? Ze zullen daar wel een reden voor hebben en het zou interessant zijn te weten welke. Is  nu niemand op het idee gekomen dat die onrust onder het publiek niet ontstaan  zou zijn als de media die niet had aangewakkerd? En is dit nu wel of niet niet een vorm van aanzetten tot haat? Kunnen we het daar eens over hebben?

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zwarte Pieten gezeur.

  1. Daan zegt:

    Als ik het goed begrepen heb, gaat het bij de Amsterdamse politie niet om een aparte intocht, maar om het interne Sinterklaas-feest voor de kinderen van het personeel. Als dat klopt is het idioot dat dat breed uitgemeten wordt in televisie-optredens van de hoofdcommissaris.

Reacties zijn gesloten.