Verkeerd ingeschat, die Erdogan.

Europa heeft onder het Nederlandse voorzitterschap een grote fout gemaakt door in het latente conflict in Turkije tussen het leger en de islamitische partij van Gül en Erdogan partij te kiezen tegen het leger. Niet voor niets heeft de Nederlandse rapporteur Erik-Jan Zürcher toen van Erdogan de hoogste Turkse civiele onderscheiding gekregen voor zijn werk en niet voor niets zijn in de jaren erna een aantal hoge officieren vervolgd zonder dat daar ander redenen voor waren dan het uitschakelen van het leger als speler in de Turkse politiek. Zonder de invloed van het leger van Ataturk koerst Turkije af op een islamistische staat van het type Iran, maar dan de Soennitische variant die in het Midden Oosten veel gevaarlijker is dan de Sjiïtische. Atheïstische en andere  verdraagzame Turken sloten een tijd lang de ogen voor het gevaar en stemden op Erdogan omdat ze hem bekwaam vonden, wat hij ook is en  democratisch, wat hij bepaald niet is.

Erdogan is geen aardige man en het zou erg verstandig zijn geweest van Amerika als het openlijk zijn steun had uitgesproken voor het Turkse leger en de seculiere elite die er toen nog was. Maar naar het zich laat aanzien heeft de secularisatie van Turkije nu zijn tijd gehad omdat we Erdogan op gezag van Zürcher zijn gang hebben laten gaan.

Vandaag stond er in de NRC een interview met deze zelfde Zürcher die nu niet meer zo enthousiast lijkt te zijn over Erdogan die hij indertijd als een democratische kracht zag in Turkije, met name als hij in staat zou blijken het leger buiten de politiek te houden. Dat laatste is gelukt. Het leger als bewaker van de grondwet is buiten spel gezet en een paar honderd officieren zijn achter de tralies verdwenen. Maar democratischer is Turkije niet geworden.

Turkije en Iran tezamen ondermijnen de seculiere regimes in het Midden Oosten. Dat is geen goed nieuws. Wie het goed voor heeft met de Dar al Islam zou de krachten moeten steunen die de secularisatie overeind houden en het bijgeloof bestrijden.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .