Toezicht op de ABN Amro.

Wat weegt zwaarder in de besluitvorming bij de bank, de reactie van de publieke opinie en van het eigen personeel, de belangen van de bank of de rechten van de directie?

De directie van ABN Amro had van de aandeelhouder en redder van de bank, de staat der Nederlanden, het consigne gekregen dat de bonussen naar beneden moesten en dat in plaats daarvan een eenmalige loonsverhoging kon worden toegekend. Die loonsverhoging was al een paar keer uitgesteld omdat het nog niet zo goed ging met de resultaten van de bank, maar nu ging het wat beter en moest het er toch maar van komen, vonden de commissarissen. Woede bij het personeel, dat zelf op de nullijn zit en bij de publieke opinie.

De president directeur Zalm had de bui al zien hangen en zag voor zich zelf van een salarisverhoging af. Maar de rest van de directie beriep zich op zijn rechten. Antwoord op de  beginvraag dus:  de rechten wegen zwaarder, als het aan de directie ligt.

Dat is interessant in verband met een ander vraagteken dat het FD bij het beleid van deze directie en deze raad van commissarissen plaatste: deugt het systeem wel waardoor handel met voorkennis en andere vormen van corruptie bij de bank moet worden voorkomen. Het impliciete antwoord was nee, dat deugde niet en Dijsselbloem had dus meer dan één aanmerking, op grond waarvan hij besloot de beursgang uit te stellen.

Het is jammer dat de toezichthouder, De Nederlandsche Bank, niet zelf met een suggestie is gekomen hoe misstanden bij de ABN Amro zouden kunnen worden bestreden, maar misschien dat het ministerie van minister Dijsselbloem daar wel ideeën over heeft, die nog kunnen worden geïmplementeerd voordat de bank naar de beurs gaat.

Het lijkt voor de hand te liggen om het belang van de bank de doorslag te laten geven als er keuzes moeten worden gemaakt. Als de organisatie zo is, dat de rechten van zittende leden van het bestuur dat verhinderen, dan lijkt dat een goede reden te zijn om een beursgang nog maar even uit te stellen. De stichting administratiekantoor FNLI, die namens de belastingbetaler de rechten van de aandeelhouders uitoefent, zou van de minister een opdracht kunnen krijgen om dat in orde te brengen. Wie op het internet[1] opzoekt of dat juridisch mogelijk is, ziet tot zijn geruststelling dat dit kan.

 

[1] http://www.abnamro.com/nl/about-abn-amro/corporate-governance/managing-board/index.html

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in bedrijfsleven, overheid. Bookmark de permalink .