Brill over Turkije.

Paul Brill riep ons drie jaar geleden in de Volkskrant[1] op om Turkije niet af te schrijven als toekomstig lid van de EU. Hij gaf toe dat het geen voorbeeldige rechtsstaat is, dat minderheden er te leiden hebben van dwang en discriminatie en – dat zei hij niet maar had hij er aan toe kunnen voegen – er hun leven niet zeker zijn.

De persvrijheid is in Turkije een farce. Maar, zei Brill, in het verleden was het op die punten nog erger. Toen was er ook nog corruptie als er een civiele regering was of de harde hand van het leger als dat weer eens orde op zaken stelde. Ondanks de autocratische neigingen van Erdogan en zijn islamisten, die je niet genoeg kunt veroordelen, steekt Turkije gunstig af bij alle buurlanden behalve Israël. Ik ben benieuwd of Brill daar nu nog zo over zou denken. Sinds met de hulp van Nederland het islamisme in Turkije de overheid in handen heeft genomen en het leger daar terug is in de kazernes of aan het vechten met etnische minderheden, komt het van kwaad tot erger in het land. Het ziet er naar uit dat we Turkije helemaal niet af hoeven te schrijven, dat doen ze zelf wel.

Het kan altijd nog erger, dat is waar. Praktisch alle Arabische landen en Iran zijn daadwerkelijk erger dan Turkije , maar is dat nu een reden om Turkije toe te laten tot de EU? Daar ging het toch om? Brill mag van mij als hij wil beweren dat Turkije in een aantal opzichten beter is dan Griekenland of Roemenië en dat zijn landen die we ook hebben toegelaten tot de EU. Maar dat doet denken aan het argument dat een boef niet veroordeeld mag worden zolang sommige andere boeven nog steeds de dans ontspringen. Je hoort dat argument veel in de rechtszaal, maar terecht trekken rechters zich daar nooit iets van aan.

Turkije voldoet in geen enkel opzicht aan de criteria die we aanleggen voor toetreding en wat je ook verder van Wilders mag vinden, op dat punt heeft hij gelijk. Je zou je kunnen afvragen of de diskwalificatie van Turkije samenhangt met het feit dat het land in meerderheid moslim  is en het regime islamistisch. Gezien het feit dat Turkije algemeen doorgaat voor het meest fatsoenlijke islamitische land en toch op alle punten zo te kort schiet, zou  je haast vermoeden van wel.

[1] van 21/11/11

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Een reactie op Brill over Turkije.

  1. Daan zegt:

    Nog een variant van dat argument: het drugsverbod behoort niet gehandhaafd te worden, omdat alcohol ook niet verboden is.

Reacties zijn gesloten.