Good riddance.

Overmorgen treedt Geert Corstens af als president van de Hoge Raad wegens overschrijding van de uiterste termijn.

Ik vind dat het Nederlandse recht daar dankbaar voor kan zijn. Ik zie Maarten Feteris, Pim Haak, of een van de andere presidenten die ik ooit in deze of een andere hoedanigheid heb meegemaakt geen toeren uithalen als deze Nijmegenaar. De bekendste is, denk ik, zijn uitspraak over Wilders. Toen die er terecht op wees dat een veroordeling van hem als politicus de Nederlandse rechtsstaat een ernstige knauw gegeven zou hebben, reageerde Corstens door dat een aantasting van het beginsel van de scheiding der machten te noemen..

Wilders had volkomen gelijk en het paste een president van de Hoge Raad wel allerminst om het falen van het Nederlandse strafrecht op het bord van het slachtoffer te schuiven. Wat hij had horen te doen is deemoedig namens de Nederlandse rechtswereld erkennen dat hier een faux pas was gemaakt.

Over zaken die nog beslist moeten worden kunnen rechters geen publieke uitspraken doen. Het past Corstens dus niet om en public kritiek te hebben op het voornemen van het OM om Wilders voor een tweede keer te gaan vervolgen voor wat in wezen dezelfde overtreding is tegen de progressieve ideologie: de gedachte dat een zo grootscheepse immigratie van improductieve mensen uit arme landen de Nederlandse samenleving schade toe kan brengen.

Dat is een gedachte die politiek geuit mag worden en wie dan de betrokkene strafrechtelijk laat vervolgen is een gevaar voor de Nederlandse rechtsstaat en voor de vrijheid van meningsuiting.

Om die reden onder meer vind ik ook dat Herman Bolhaar ontslagen zou horen te worden als P.G.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in recht, strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Good riddance.

  1. Guus Bierman zegt:

    Juist en niet allen Bolhaar maar ook een van der Tak !

  2. Guus Bierman zegt:

    De van der Tak ,die even het NOS journal kwam toelichten waarom nu Wilders vervolgt kon worden !

Reacties zijn gesloten.