De Tour.

Vanaf de vijftiger jaren heb ik ieder jaar de Tour de France gevolgd, tot twee jaar geleden.

In het begin deden we dat door ’s middags, met de neus tegen het raam van de plaatselijke krant gedrukt, te staan wachten tot er een papiertje werd opgeplakt met de uitslagen. Later zaten we aan de radio en nog later aan de TV. Ieder jaar heb ik het gevolgd tot twee jaar geleden in de publiciteit kwam dat het wielrennen door dope werd gedomineerd.

Dat wist ik natuurlijk ook eerder wel, maar de deniability, die er toen nog een beetje was, bleef een excuus en de eerbiedwaardigheid van een oude gewoonte deed de rest.

Vorig jaar won Froome en dat ik heb alleen van horen zeggen. Ook dit jaar heb ik niet een keer gekeken, niet naar een rechtstreekse uitzending en ook niet naar een verslag ’s avonds. Of de winnaar van dit jaar het zonder dope gedaan heeft, weet ik niet. Hij komt uit Italië en zijn omgeving riekt nogal naar dope. Maar goed, ik keek toch al niet meer en ga me er niet aan ergeren; ik denk dat ik niet de enige ben.

Ik hoor overigens tot de wielerliefhebbers die van mening blijven dat ondanks het dope gebruik het in de meeste gevallen toch wel de beste is geweest die won. Armstrong is in mijn ogen de beste ever. Of Nibali van dat kaliber is zal moeten blijken. Ik denk het niet, eigenlijk.

Alle winnaars die ik heb meegemaakt gebruikten. Dat is me ooit eens in een dronken bui verteld door een ploegarts die naast me hing aan de bar op een feestje. Ik moest me niet in de luren laten leggen door winnaars die ontkenden, zei hij. Ze gebruiken allemaal. En toen zei hij iets wat ik onthouden heb. Er komt een keer een groot schandaal waarbij het allemaal naar buiten komt en wat je dan moet doen, zei hij, is letten op de gemiddelde snelheid in de tour van het jaar daarna. Ik weet niet of U erop gelet heeft maar ik  heb er vorig jaar na afloop de kranten op na gelezen en het klopte. Ik meen 5 kilometer gemiddeld minder. En nu wachten op de gemiddelde snelheid van Nibali en die vergelijken met Froome vorig jaar. Wat U op Google zult vinden, voorspel ik, is dit: uw zoekbewerking – gemiddelde snelheid van Nibali – heeft geen overeenkomstige documenten opgeleverd.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Hobby's. Bookmark de permalink .