Amsterdam revisited.

Tot een jaar of vier geleden ging ik iedere zaterdag een flink stuk fietsen, in de buurt van Amsterdam. Maar de man met wie ik dat zo’n dertig jaar gedaan heb stopte er mee. Zelf werd ik een tijdje later aangereden door een scooter, brak mijn been en was daarna een flink jaar uit de running. Dat is dan wat de Fransen een coup de vieux noemen. Je herstelt niet zo snel meer als vroeger en gewoontes die je niet bijhoudt pak je niet makkelijk later weer op. Maar de laatste dagen liep ik wat moeilijk, terwijl fietsen eigenlijk prima gaat. Nu zie ik in de omgeving van Amsterdam na vier jaar dingen terug en dan merk je hoeveel er zo’n korte tijd kan veranderen.

Ik fietste langs de Hemweg naar de pont richting Zaandam, eigenlijk alleen om te zien of die Volendammer haringtent daar nog stond, waar ik vroeger altijd even stopte als ik er langs kwam. En ja, wel nieuwe mensen, maar dezelfde kraam en ook nog prima vis[1], net als vroeger.

Toen ik daar toch eenmaal was ben ik langs de Noordkant van het Noordzeekanaal teruggereden naar het centrum. Dus van Westzaan, via Zaandam naar Oostzaan en de pont bij het oude Shellgebouw. Dat is een enorm industriegebied, waar ik vroeger alleen op zaterdag doorkwam als er niet gewerkt werd. Nu was het er een drukte van belang. Tenminste dat dacht ik, maar een man die ik de weg vroeg en met wie ik een praatje maakte vond het maar stil vanwege de crisis.

Wel een heel andere buurt dan de Plantage, waar ik tegenwoordig woon of dan de Prinsengracht bij het Spiegelkwartier, waar mijn vrouw en ik zijn gaan wonen toen de kinderen de deur uit waren. Dat is iets wat je niet realiseert hoe divers die stad en dat land zijn waar we wonen en hoe weinig je daar van ziet als je blijft steken in je dagelijkse routine.

[1]De nieuwe haring die ik U in Centrum aan kan raden vindt U op de kop van het Singel, waar de Nieuwendijk overgaat in de Haarlemerstraat. Hele goeie haring, maar duur. Die bij de pont kost iets meer dan de helft en is vrijwel even goed.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in herinneringen, Hobby's. Bookmark de permalink .