Ajax-Feijenoord.

Indertijd, toen Ajax-Feijenoord nog in het Olympisch stadion werd gespeeld, woonden wij op de Stadionkade. Op weg van het stadion naar Station Zuid kwam de vaste kern van de Feijenoord supporters dan onder politie begeleiding langs ons huis. Die politie begeleiding was er niet voor niets. Vooral wanneer ze verloren hadden, wat meestal het geval was. Het meeste leek het nog op het tafereel in een rechtszaal wanneer de leden van een jeugdbende tegelijkertijd worden voorgeleid voor een aantal geweldsmisdrijven in groepsverband gepleegd.
In wezen interesseert geweld Feijenoord, geloof ik, veel meer dan voetbal. Dat een middelmatige voetballer als de Italiaan Pelle in Rotterdam zo’n succes kan zijn, is alleen verklaarbaar als men ervan uitgaat dat het publiek daar genoegen beleeft aan zijn uitbarstingen op het veld, waarmee hij op een onverklaarbare manier steeds weer met minimumstraffen weg lijkt te komen.
De Ajacied Veldkamp, die hem voetballend uit de wedstrijd speelde gisteren, was het slachtoffer van een reeks aanslagen, maar stevig genoeg om zich daar achteraf niet over te beklagen. Niet nodig ook. Ze hadden gewonnen, onder meer door het onbeheerste spel van de Feijenoorders en dat terwijl Ajax zelf allesbehalve in grootste vorm steekt.
Ronald Koeman die Feijenoord een paar jaar heeft getraind vertrekt aan het einde van het seizoen en de club zal het zo te zien het volgend jaar zonder trainer zullen moeten doen. Zonder trainer van buiten Rotterdam, dan wel te verstaan. Of ze in Rotterdam trainers hebben die van Feijenoord een team zouden kunnen maken weet ik eigenlijk niet.
Maar als ik Rotterdammer was en iets te zeggen had in die club zou ik om te beginnen dat criminele element dat niet alleen de spelers maar ook de vaste kern van de supporters kenmerkt, uit de club te verwijderen. Dat zal even een paar jaar nodig hebben maar dan zou je kunnen hopen dat er ooit ook weer gevoetbald gaat worden in de tweede stad van Nederland.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Hobby's. Bookmark de permalink .