Philip Roth

Ik denk dat Philip Roth verbaasd moet zijn over al die prijzen en huldigingen die hij in de loop van de jaren heeft gekregen. Zo’n goede schrijver is het eigenlijk niet. Zijn taalbeheersing is wel goed, maar niet beter dan dat van de gemiddelde goede Amerikaanse of Engelse advocaat. Zijn intelligentie idem dito. Goed maar niet uitstekend. Analytisch vermogen, kennis van de literatuur, hij heeft alle gereedschappen van de goede schrijver en hij is er bovendien altijd mee bezig. Hij woont op zijn eentje en doet niets anders de hele dag. Hij zou een hoofdredacteur hebben kunnen zijn van de New York Times. Of, beter nog, van de New York Review of Books. Maar vergelijk hem met een echte goede schrijver, met Jane Austen bijvoorbeeld, of met Boswell. Ook met ietsje mindere, maar nog steeds heel goede schrijvers als Mark Twain of J.D. Salinger, dan valt Philip Roth tegen.

Jane Austen heeft zo nu en dan zinnen, die zich laten lezen als een gedicht, of als een passage uit Shakespeare. Dat heeft Roth eigenlijk nooit. Bovendien, de personages uit zijn boeken interesseren eigenlijk niemand. Terwijl het toch het soort mensen zijn dat je dagelijks zou kunnen tegenkomen en die je eigenlijk best zouden moeten interesseren. En al die rare mensen uit die Libelleverhalen van Austen boeien je wel. Ook als Roth iemand aardig vindt, zoals Nancy uit Everyman, dan denk ik alleen maar: Jezus, boring! Ik denk dat hij een goede hoogleraar creative writing zal zijn geweest aan een van de Amerikaanse universiteiten en dat hij dat had moeten blijven.

Hij is te serieus en heeft ogenschijnlijk te weinig lol in zijn werk. Zijn boeken vragen er niet echt om, om geschreven te worden. Schrijven is zijn vak en hij doet het heel behoorlijk, maar als hij zijn boeken niet geschreven had zou dat voor niemand een onherstelbaar verlies zijn geweest. Ik denk dat hij dat zelf wel weet en dat lijkt me dan weer tragisch, vooral als je je hele leven niet serieus iets anders hebt gedaan.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in literatuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s