Nederlandse jongeren met Marokkaanse ouders

Wat zijn Nederlandse jongeren met Marokkaanse ouders? U hoeft niet eens door te lezen om te weten dat na zo’n begin het zal gaan over criminaliteit en overlast. Het is het soort eufemistische en voorzichtige woordgebruik dat mensen die in kranten schrijven hebben als ze iets negatiefs te melden hebben over Marokkanen.

En als zo iemand het dan over multiproblematiek in achterstandswijken heeft, dan weet U ook  dat U met een socioloog te maken heeft. In dit geval met Jan Dirk de Jong iemand die ‘veldonderzoek’ heeft gedaan onder Marokkaanse jongeren, dat wil zeggen hij heeft het met eigen ogen gezien.

Terecht merkt hij op dat het probleem niet uniek Nederlands of Marokkaans is. Maar het is in Nederland wel overwegend Marokkaans en Antilliaans. In Amerika hebben ze maar weinig Arabieren of moslims en daar is het probleem zwart. In Frankrijk is het Algerijns en in Engeland Pakistaans.

De Jong is wat aangebrand als hij het heeft over de antropoloog Werdmüller die het probleem herleidde tot het feit dat de Marokkanen ‘anders zijn dan gewone blanke Nederlanders’. Onder die andere Nederlanders zitten immers net zo goed mensen die zich misdragen.

Dat laatste is waar, maar als we het over groepen hebben die zich misdragen dan zijn het wel degelijk de Marokkanen en de Antillianen en dat ’anders zijn’ is interessant genoeg voor antropologen en sociologen om er zich mee bezig te houden. Tenslotte is dat hun vak. Maar wat De Jong er over zegt is eigenlijk niet veel meer dan het verschuiven van het probleem. Die mensen  zitten in een achterstand, maar waarom? Waarom Marokkanen trouwens meer dan Turken en zeker meer dan Chinezen en Hindoestanen? Het zit in de opvoeding zegt hij. Maar waarom voeden zoveel Marokkaanse ouders hun kinderen zoveel slechter op dan Turken of Chinezen? De Marokkanen hebben last van racisme vindt hij, maar waarom zij dan weer meer dan Chinezen of Surinamers?

Misschien is het toeval en komt het omdat Marokkanen hier de hechtste en grootste groep van allochtonen vormen en ligt de schuld bij Job Cohen en zijn voorgangers die hebben toegelaten dat er zich in Amsterdam aparte Marokkaanse wijken hebben kunnen ontwikkelen. Het is in elk geval opvallend hoeveel groter de problemen in delen van Noord en in Nieuw West zijn dan in de Indische en Dapperbuurt, waar de bevolking veel meer gemêleerd is..

Opvallend is het trouwens dan ook weer dat wat geldt voor Marokkanen als groep niet noodzakelijk geldt voor individuen. Heb je een Marokkaan apart dan wijkt hij nauwelijks af van andere Nederlanders. Het Marokkanenprobleem is uitgesproken een groepsprobleem en de oplossing zou er dan misschien in gelegen kunnen zijn om alles te doen om te voorkomen dat zich Marokkaanse groepen vormen in de samenleving. Van een zelfreinigende werking via Marokkaanse rolmodellen waar De Jong op zegt te gokken heb ik niet zulke hoge verwachtingen. Badr Hari is een rolmodel en die rol leidt naar de gevangenis.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk, overheid, strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Nederlandse jongeren met Marokkaanse ouders

  1. san zegt:

    Marokkanen zijn niet de grootste, en ook niet de hechtste groep allochtonen. Turken en Indo’s zijn talrijker, en Turken en Chinezen zijn bv beter georganiseerd.

  2. Daan zegt:

    Over het ontstaan van ‘Marokkaanse wijken’: Job Cohen durfde in een interview in de Volkskrant in januari of februari 2010 te zeggen dat hij altijd met de verantwoordelijk wethouder meestemde. Hij voegde er het volgende aan toe, in mijn herinnering: “”Ik roep wel “ik ben het niet met je eens”, maar ik steun je wel””. Dat zei hij om zijn medeverantwoordelijkheid voor het echec van de Noord-Zuidlijn af te schudden.

Reacties zijn gesloten.