Amerika en de Syrische burgeroorlog.

Wie de gevolgen van het napalmgebruik in de Syrische burgeroorlog heeft gezien zal geconcludeerd hebben dat de Sarinvoorraden in handen van regering en rebellen niet het enige probleem vormen in Syrië.

Het besluit van Obama om Syrië aan te vallen lijkt intussen onomkeerbaar te zijn, maar mede gezien de andere gruweldaden, die over en weer worden gepleegd, zou het misschien beter zijn als de strafexpeditie niet tot Assad beperkt bleef. De VS zouden er beter aan doen, als er toch een aanval wordt uitgevoerd wordt, om die eerlijk te verdelen  over de extremistisch groeperingen aan beide kanten.

Aan het verloop  van de burgeroorlog verandert het niets. Het regime heeft intussen alle tijd gehad om de echt kwetsbare doelen te ontmantelen of in veiligheid te brengen.

Nu de Amerikaans aanval bij voorbaat gereduceerd is tot symboolpolitiek zou een gelijktijdige aanval op doelen van regering en rebellen het minste van de vele kwaden zijn.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, Midden Oosten, oorlog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Amerika en de Syrische burgeroorlog.

 1. Geraldine zegt:

  Ik vind het gewoon onbegrijpelijk dat als je de beelden ziet hoe napalm (of welke andere rotzooi) gebruikt is tegen kinderen, vrouwen en mensen, hoe men nog kan twijfelen om in te grijpen. Je zou het zelf maar zijn…zou je dan niet geholpen willen worden?
  Een leider die dit tegen zijn eigen bevolking gebruikt is nog erger als Hitler. En zoals in de tweede wereldoorlog hebben Nederlanders ook weg gekeken…wir habben it nicht gewust…(sorry mijn Duits is waardeloos) Nu doen ze net alsof ze allemaal in het verzet hebben gezeten…als dat zo was hadden de Duitsers niet zo kunnen huishouden.
  Al dat Nederlandse overleg en gediscussieer altijd in de politiek..ik wordt er niet goed van…beslis gewoon is. En wees is echt menselijk! Ga niet zondag in je kerk zitten als je je medemens niet helpt..then you don’t get it!
  Mijn familie heeft in de tweede wereldoorlog in de Japanse kampen gezeten en hebben het niet allemaal overleefd. Ik weet wel dat toen, en in elke oorlog het altijd weer de Amerikanen, Engelsen en Fransen, zijn die de echte wakers over de vrede zijn. De echte helden. Al laten de Engelsen het nu afweten. Je kan jammer genoeg geen vrede hebben zonder oorlog’…sommige daden moet je afstraffen. Waarom gaan mensen hier in Nederland in het leger? Voor de hoge lonen en vroeg pensioen? Of om vrede te waarborgen in de wereld? Ja , dan loop je risico, groot risico. Zoals er zoveel Engelsen en Amerikanen sneuvelen…wat ik verschrikkelijk vind. Maar anders moet je boekhouder worden.. sorry dat ik het zeg…
  En wij wachten tot de VN beslist…de VN is een lachertje geworden en kan je net zo goed afschaffen. Daar wordt niets meer besloten omdat Rusland en China altijd NEE zeggen, en anders wel een andere idioot.
  Ik weet dat met een inval er ook weer onschuldige slachtoffers vallen omdat het regime hun dingen zullen verplaatsen, zodat er burgerslachtoffers vallen. Maar dat doen ze nu ook.
  Natuurlijk praat ik nu ook makkelijk…ver van mijn bed show…geloof me..ik zou ook willen dat iedereen in deze wereld met respect voor elkaar in vrede zal leven…Jammer genoeg zijn wij mensen schijnbaar te dom om dat te kunnen.. Maar denk is niet en voel met je hart…wat als jouw kind, moeder, neef daar door die napalm was aangevallen, wat als jij het was? Wil je dan ook niet dat de wereld duidelijk maakt dat we dit niet pikken en dat het gestopt wordt?
  Elk mens WIL en heeft het RECHT om in vrede te leven….

  • akasdorp zegt:

   Als Obama zou doen wat hij gezegd heeft, namelijk de Syriërs straffen als ze zijn rode lijn zouden passeren, dan zou dat de kinderen, vrouwen en andere mensen in Syrië op zich niet helpen. Wel weer misschien, als de Syriërs zouden reageren door bijvoorbeeld Israël aan te vallen. Dan zou de reactie waarschijnlijk een beslissende wending geven aan de burgeroorlog. Maar het lijkt me erg de vraag te zijn of de vrouwen en kinderen daar veel mee op zou schieten. En juist omdat de afloop waarschijnlijk de val van het Syrische regime zou betekenen moet je misschien toch nog eens goed nadenken of er wel voldoende bewijs is dat de gasaanval van Assad afkomstig is. Hij heeft zo helemaal geen belang bij een westers ingrijpen en zijn tegenstanders wel.
   Het regime gebruikt napalm en misschien gifgas, de tegenstanders gebruiken misschien ook gifgas en snijden gevangenen de keel af. Wat zou het resultaat zijn als ingrijpen van het westen de moslimbroeders in Syrië aan de macht zou brengen?
   Als je geen duidelijk idee hebt wat je ingrijpen te weeg gaat brengen kun je misschien beter afwachten. De idee dat we toch niet ‘niks konden doen’in Srebrenica heeft daar heel wat mensen het leven gekost. Niets doen was zeker de betere optie geweest toen.

Reacties zijn gesloten.