Stalin’s oorlog.

Volgens Volkshistoricus Maarten van Rossum zou Hitler de oorlog die hij in 1939 begon op geen enkele manier hebben kunnen winnen, omdat zijn wapenindustrie daar niet geschikt voor was. Dat is een opvatting die U ook op het Engelstalige internet kunt aantreffen. Zijn OKH[1] had hem gewaarschuwd dat het niet kon en wie zou het beter kunnen weten?

Het OKH onder Walther  von Brauchitsch[2] was inderdaad niet happig op een nieuwe wereldoorlog. Ze hadden daar allemaal nog in de eerste gediend en de kosten/opbrengst verhouding van een moderne oorlog is verschrikkelijk negatief. Ook toen al. Maar dat hij niet te winnen zou zijn geweest door Duitsland is onzin. Voor de aanval op Rusland in 1941 was hij eigenlijk al gewonnen. En als Hitler er na het eerste Russische oorlogsjaar mee gestopt was, had hij een gewonnen vrede met Stalin kunnen sluiten.

Walther von Reichenau  en Gerd von Rundstedt waren inderdaad tegen een aanval op Rusland, maar dat wil niet zeggen dat Von Manstein, Guderian , Rommel, Von Falkenhorst,  Manteuffel en Model om maar een paar van de Duitse generaals uit de tweede wereldoorlog te noemen zo slecht gepresteerd hebben. De Russen presteerden boven iedere verwachting goed en dan nog zouden die het waarschijnlijk niet hebben gered zonder de enorme materiële hulp die ze van Amerika hebben gehad.

Maar dat Stalin in staat geweest is om Leningrad en Moskou te verdedigen, zijn industrie uit Europees Rusland in veiligheid te brengen over de Oeral en zijn onbekwame legertop in korte tijd te vervangen door jongere en betere officieren, dat is een prestatie die niemand hem van te voren had toegedacht en die een te vrezen overwinning van de Duitsers heeft voorkomen.


[1] Oberkommando des Heeres, i.e. Oppercommando van het leger

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.