criminaliteit van buitenlanders

Wanneer mijn huis beter beveiligd is dan dat van de buren in de straat verminder ik de kans op inbraken een stuk. Wanneer het plegen van geweld- en drugsmisdrijven in Nederland wordt aangepakt op een manier die onaangenamer is voor de daders dan wat hun op dat punt in de buurlanden te wachten staat, dan zal de internationale criminaliteit in Nederland afnemen.

Onaangenamer voor criminelen betekent niet noodzakelijk langere straffen. Er bestaat een lange lijst van dingen die buitenlandse criminelen onaangenaam vinden. Invoering daarvan stuit over het algemeen op twee bezwaren:

we hebben geen apart strafrecht voor buitenlanders; wat we tegen buitenlandse criminelen doen moet ook gelden voor binnenlandse verdachten en gestraften;

maatregelen en straffen moeten getoetst worden aan de mensenrechten; een wrede of ongewone behandeling of straf is op grond van ons eigen recht en dat van de internationale verdragen niet toegestaan.

Niettemin zou het de moeite waard zijn eens een lijst van onaangenaamheden in het politieke debat te brengen om te zien of daar toch geen mogelijkheden liggen. Ik noem een aantal voorbeelden.

Internering in zwaar bewaakte kampen in Nederland met verblijf in tenten. Het Nederlandse klimaat is dan op onze hand

Dwangarbeid, maar dan echt.

Bewakingspersoneel importeren, bijvoorbeeld uit Rusland of andere voormalige Oostbloklanden.

Gezond doch onaantrekkelijk voedsel en andere primaire faciliteiten. Geen tv, telefoon, drugs of andere criminele eerste levensbehoeften

Overeenkomsten met de landen van herkomst, met het doel de delinquenten de straf in het eigen land te laten uitzitten, met geld toe en toezicht misschien van speciaal opgeleide Nederlandse diplomatieke ambtenaren, om de ergste gevolgen te voorkomen.

Ik zou er geen bezwaar tegen hebben om ook Nederlandse drugkoeriers of huurmoordenaars in kampen op te sluiten met hetzelfde regime als voor buitenlanders zou gelden, maar Nederlanders in het buitenland interneren al dan niet op basis van verdragen met vreemde mogendheden zal moeilijk gaan. Toch is het denk ik niet in strijd met de mensenrechten of anderszins in strijd met het internationale recht om drugkoeriers hun straf in Nigeriaanse of Braziliaanse gevangenissen te laten uitzitten, als ze uit die landen afkomstig zijn. Marokkaanse Nederlanders met dubbele nationaliteit zouden op dezelfde grond in Marokko gestraft kunnen worden en Turkse in Turkije, als we het daarover met de autoriteiten in de landen van herkomst eens zouden kunnen worden. Ik verwacht veel van de afschrikwekkende werking. Ook zou het, denk ik, verdedigbaar zijn als detentie in het land van herkomst niet zou kunnen om verdachten van specifieke delicten, zoals geweldsdelicten en drugsmisdrijven hun voorarrest en de gevangenisstraf na hun veroordeling te laten uitzitten op (bijvoorbeeld) een plek midden in het oerwoud van Suriname of op Sint Eustatius. Frankrijk had daar vroeger Duivelseiland voor en het werkte behoorlijk afschrikwekkend.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht en criminologie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s