pseudonymen

De beste SF schrijvers zijn tegenwoordig vrouwen. Waarom dat zo is weet ik eigenlijk niet. Vrouwen lezen meer en zijn meer dan mannen bereid om een eindeloos verhaal te volgen waarin veel gebeurt maar waar weinig structuur in zit. Zoals de vijf delen burgeroorlog uit de Middeleeuwen van George Martin. Dat zou op zich nog niet hoeven te beteken dat ze zulke verhalen ook meer en beter schrijven kunnen dan mannen, maar dat lijkt toch zo te zijn. Historische romans en SF is het terrein van vrouwen, maar populair wetenschappelijke boeken weer niet. Die worden door mannen geschreven.

Bij SF komt het nogal eens voor dat vrouwen  zich een mannelijk pseudoniem aanschaffen, inclusief een verhaal over hun gezin en waar ze wonen, met foto. Zo’n foto is dan onherkenbaar. De persoon in kwestie heeft een grote zonnebril op, een pet en een valse snor plus baard en de foto is zo genomen dat ook het silhouet onherkenbaar wordt. Dat is dan de man waarachter ze zich verschuilt. Maar aan de manier waarop in zo’n boek mannen en vrouwen worden neergezet merk je met een vrouw van doen te hebben. En aan het feit dat het tegelijk goed geschreven en onoverzichtelijk is.

Waarom vrouwen wel en omgekeerd mannen zich maar zelden een vrouwelijk pseudoniem aanschaffen lijkt me een sociaalpsychologische vraag te zijn, waar de collega´s van Diederik Stapel antwoord op zouden moeten kunnen geven.

Een onderzoek daarover zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit een aantal vragen voorgelegd aan de honderd grootste uitgevers op dit terrein.

Die vragen zouden kunnen zijn:

  1. Welk percentage van de auteurs uit Uw stal kent U persoonlijk?
  2. Welk percentage van de auteurs die U persoonlijk kent is vrouw?
  3. Hoeveel vrouwelijke auteurs uit die groep hebben een mannelijk pseudoniem?
  4. Hoeveel mannen uit die groep hebben een vrouwelijk pseudoniem?
  5. Welk percentage van de auteurs die U niet persoonlijk kent dient zich aan als vrouw en welk als man.

 

In overleg met de honderd uitgevers zou ik een feest organiseren waar ik alle auteurs zou uitnodigen die men bij de uitgeverij niet persoonlijk kent. Niet omdat ik zou vermoeden dat de mensen met het transgender pseudoniem daar zouden verschijnen maar om nog wat meer gevallen uit te kunnen sluiten.

Ik zou als sociaal psycholoog tenslotte iemand van de wiskundefaculteit vragen om de statistische bewerking van deze gegevens voor zijn rekening te nemen. Mijn vermoeden zou zijn dat er meer vrouwen met een mannelijk pseudoniem zouden zijn dan omgekeerd, maar ik zou dat niemand van te voren vertellen en wachten op de uitslag van de statisticus.

Ik ben benieuwd.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in literatuur. Bookmark de permalink .