De schuldencrisis.

Rens van Tilburg is een vooraanstaande jonge econoom. Hij wijt in een artikel in de Volkskrant van 20/10/11 de crisis, die hij heel serieus neemt, aan Überschuldung[1].

De lage rentes en de anticipatie op toekomstige waardestijgingen hebben meer nog banken en particulieren er toe gebracht zich in de schulden te steken dan overheden. Ze deden dat zonder dat ze zekerheid hadden over hun mogelijkheid om rente en aflossing op te brengen, omdat iedereen er van uit ging dat de onderpanden altijd in waarde zouden blijven stijgen. Een tijdlang dreef de gemakkelijke verkrijgbaarheid van leningen de prijzen van de huizen en andere vermogensobjecten omhoog. Nu dat niet langer het geval blijkt te zijn draait de spiraal in de omgekeerde richting. De te hoge schulden brengen debiteuren en crediteuren in de problemen met een soort mega domino effect van prijsverlagingen en deconfitures.

Deze gedachte is niet nieuw maar het medicijn dat Van Tilburg voorschrijft is dat wel: geldontwaarding. Hij raadt de ECB aan om de basis politiek van de bank te wijzigen en inflatie te bevorderen. Dat zou op den duur de schuldenberg doen wegsmelten en de crediteuren, de olielanden en de nieuwe economieën zouden het gelag betalen.

Van Tilburg is econoom en wetenschapper. Hij denkt in eerste instantie feitelijk en niet normatief. De vraag of een dergelijk beleid ethisch verantwoord is komt daarom niet aan de orde, maar de politici en de bestuurders die de verantwoordelijkheid dragen zullen ook dat aspect moeten laten meewegen. Los daarvan, ook puur technisch is het advies gevaarlijk.

Waar Van Tilburg geen rekening mee lijkt te houden is dat inflatie door de werking van de markt onbeheersbaar kan worden en dan kan uitmonden in hyperinflatie. Hij ziet over het hoofd dat Duitsland dat verschijnsel al eens heeft meegemaakt en dat ten koste van alles zal willen voorkomen. Niet alleen omdat het de Duitse middenklasse in de twintiger jaren van de vorige eeuw aan de bedelstaf heeft gebracht maar ook omdat de hele wereld later het gelag betaald heeft in de vorm van de opkomst van de nazi’s en het uitbreken
van de tweede wereldoorlog.

Ik denk dat we er van uit moeten gaan dat Duitsland en in haar kielzog de Noordelijke Europese landen eerder de euro en de EU zullen verlaten dan het risico van hyperinflatie te lopen. Dat neemt niet weg dat met name de Nederlandse huizenbezitters in groot gevaar verkeren nu de prijzen van huizen niet langer stijgen, met name wanneer straks de rentevoet omhoog gaat. Als ik Premier Rutte was of zijn minister van Financiën dan
zou ik me nu in de eerste plaats bezig houden met een reddingsplan voor al die
Nederlandse huizenbezitters en voor de banken die aan al die mensen leningen
hebben gegeven. Onderdeel van dat plan zou moeten zijn een reorganisatie van
ons systeem van bankieren zodat daar weer mensen aan het roer komen die
verstand hebben van kredietbeoordeling en risico management. Wie trouwens ook in de moeilijkheden komen en door de overheid zullen moeten worden geholpen zijn de kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven die voor hun transacties en projecten geen kortlopend krediet meer krijgen van de banken, omdat kortlopend het eerst aan de beurt komt als de banken hun balansen gaan verkorten.


[1] De Duitse Google geeft desgewenst uitleg over dat
begrip.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.